Przepis na mazurka kakaowego Roberta Makłowicza...
Przepis na mazurka kakaowego Roberta Makłowicza...
Składniki:
Ciasto:
-300 gramów mąki
-200 gramów masła
-100 gramów cukru pudru
-odrobina soli
-trzy żółtka
Masa:
-40 gram kakao
-1 laska wanilii
-150 gram cukru
-4 łyżki mleka
-150 gram masła
-2 żółtka
-odrobina soli
Wykonanie:
Do mąki dodać odrobine soli, trzy żółtka, cukier puder i masło, a następnie to wszystko wyrobić (jeśli w trakcie wyrabiania ciasto wyda się zbyt suche można dodać 2-3 łyżek śmietany). Gdy skończymy wyrabiać ciasto lepimy z niego kulkę zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 0,5 godziny. Następnie walkujemy ciasto i wsadzamy do formy (z powodu dużej ilości masła w cieście nie należy smarować formy masłem) potem nakłuwamy ciasto widelcem by nie wylało się ono w trakcie pieczenia. Po chwili używamy kawałka pergaminu, aby okryć nim ciasto, należy pamiętać by pergamin obciążyć kamykami lub fasolą. Następnie ciasto wkaładamy do pieca do 180*C i czekamy aż upiecze się całkowicie. W międzyczasie obieramy wanilię i jej wnętrze mieszamy z cukrem, kakaem oraz mlekiem. Po chwili masę stawiamy na małym ogniu i mieszamy ją. Gdy przybierze to formę "glucika" dodajemy masło i cały czas mieszamy na ogniu. Kiedy stanie się to substancją lejistą ściągamy całość z ognia i dodajemy odrobinę soli. Ciągle mieszając czekamy aż masa stanie się zimniejsza, wtedy dodajemy żółtka, a później wszystko ucieramy. Kiedy wyjmiemy już ciasto ściągamy pergamin i wsadzamy ciasto bez niego do piekarnika jeszcze na 5-10 minut, aby również góra się zezłociła. Na sam koniec polewamy siasto masą i ewentualnie przyozdabiamy mazurek. Do obejrzenia oryginalnego przepisu zapraszam na youtube pana Makłowicza pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=XJqYHtNJSko (przepis na mazurek zaczyna się koło 8 minuty).
Dodaj komentarz